COPD is een ziekte van de longen die niet kan genezen. Dit komt meestal door roken. Als u rookt, ademt u rookdeeltjes in. Deze komen via de longbuisjes bij de longblaasjes. Deze rookdeeltjes zorgen dat uw longen altijd een beetje ontstoken zijn. De longbuisjes worden smaller (nauwer) en er komt meer slijm.
Hierdoor komt er schade in de longbuisjes en longblaasjes. Bij COPD gaat deze schade niet meer weg. Uw longen gaan hierdoor minder goed werken. De longblaasjes kunnen minder zuurstof opnemen in uw lichaam. U krijgt vaak last van hoesten, benauwdheid en slijm ophoesten. Deze klachten worden meestal erger als u ouder wordt. Vooral als u blijft roken.
Op de afbeelding staan normale, ontstoken en kapotte longblaasjes bij de longziekte COPD.
COPD is een afkorting voor het Engelse: Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Vroeger noemden we dit chronische bronchitis of longemfyseem.
Bron: www.thuisarts.nl
COPD-zorg
Samen met uw huisarts en praktijkondersteuner stelt u een individueel zorgplan op. Tenminste één keer per jaar bezoekt u de praktijkondersteuner voor een controle. Tijdens deze controle vult u een aantal vragen in om het beloop van uw ziekte te kunnen volgen. Ook wordt er aandacht besteed aan eventuele bijkomende ziekten en uw gemoedstoestand. Als u nog rookt kan de praktijkondersteuner u begeleiden bij het stoppen met roken. Tot slot wordt er aandacht besteed aan uw medicatie en de techniek van de inhalatie. Indien nodig wordt er een longfunctietest afgenomen.
De praktijkondersteuner en de huisarts werken samen met een diëtiste, fysiotherapeut en apotheker en zullen u indien nodig verwijzen voor ondersteuning.
Wanneer er sprake is van ernstige COPD, staat u in eerste instantie onder controle van de longarts. Bij stabilisering verwijst de longarts u terug naar de huisartsenpraktijk.
Lotgenotencontact
Contact met lotgenoten is mogelijk bij het Longpunt: een maandelijkse ontmoetingsmogelijkheid voor mensen met COPD, hun omgeving en zorgverleners. Er zijn bijeenkomsten in alle regio’s van het land, ook in Harderwijk. Vraag uw praktijkondersteuner voor meer informatie of kijk op www.longfonds.nl/ons-werk/longpunt
Meer informatie