In verschillende wandelgroepen gaan diabeten het gevecht aan met hun ziekte. En ook om eind juni de Diabetes Challenge te kunnen lopen.
Teus van Asselt (67) uit Putten zat vijf jaar geleden op een dood spoor. Vijf jaar diabetespatiënt en als klap op de vuurpijl longembolie. Het leven leek even uitzichtloos. Wandelen veranderde echter alles. Inmiddels is er geen grotere ambassadeur van de Diabetes Challenge 2017 dan de 67- jarige Puttenaar.
Na de operatie van de longembolie begon Van Asselt vijf jaar geleden in het herstelcentrum Salem voorzichtig te sporten. Eenmaal in Putten trok hij de lijn door bij de fysio. Zijn leven kantelde drie jaar geleden volledig. ,,Mijn cardiotrainer Koos de Ruiter en diëtiste Corine van Beek waren met de Challenge bezig en adviseerden mij om ook eens te gaan wandelen. Ik moest vreselijk lachen. Wandelen? Ik?”
,,Het begon met een boodschap doen. Niet in de auto of op de fiets, maar gewoon wandelend naar dorp. Toen er een groep begon te trainen voor de Challenge, sloot ik me aan. Mijn ogen gingen open. Of beter: mijn lijf veranderde. Het had enorm goede invloed op mijn longen, het gewicht en mijn suikerniveau.”
,,Ik heb twee jaar meegedaan in de voorbereidingen en de Challenge zelf. Geweldig! Man, ik heb voor mijn ogen wonderen zien gebeuren. Diabeten die geen medicijnen meer nodig hebben, maar ook hartpatiënten die aansloten. Ik kan er een boek over schrijven.”
Nanette Egberts van paramedische zorggroep FleGel en Annemiek Raidt van huisartsencoöperatie Medicamus hangen aan de lippen van de 67- jarige van Asselt. Zeewoldenaar Egberts: ,,Ik word er emotioneel van. Dit is preventieve gezondheidszorg ten voeten uit. Het is bewegen en leefstijl. Precies waar wij als therapeuten, artsen en diëtisten samen voor staan.”
Egberts vormt met Raidt en diëtiste Corine van Beek het projectteam dat in Garderen, Hierden, Harderwijk, Nunspeet, Ermelo, Putten en Zeewolde wandelgroepen coördineert. Raidt: ,,We zijnaangehaakt op het initiatief van de Bas van Goor Foundation, die in Nederland de diabetes Challenge organiseert. Het doel is in de laatste week van juni zes dagen lang 10.000 stappen per dag te zetten. Alle groepen gaan dan elke avond met elkaar in één van de plaatsen wandelen. De maanden er naar toe zetten huisartsen, fysiotherapeuten en diëtistes zich in om de mensen te trainen. Pro deo. Je krijgt er zoveel voor terug dat het energie geeft.”
Van Asselt heeft in Putten de zaak min of meer over genomen. ,,We lopen met een gevorderde groep en met beginners. Elke maandagavond. We komen op de mooiste stukjes van Putten en blijven gezond. Ik ben zeven kilo afgevallen, mijn artsen verwonderen zich iedere keer weer als ik langs kom voor controle. Als groep kijken we echt naar elkaar om.”
Ondersteuning
Het projectteam ondersteunt. Egberts: ,,We organiseren een intake voor nieuwkomers die via de huisartsen en de fysio- en diëtistenpraktijk aangemeld worden. In de beginnersgroepen kan iedereen meedoen. Uiteindelijk loopt men die Challenge, elke dag zo’n zeven kilometer. En bij de finish is het feest.”
Raidt denkt dat dit jaar de finishlijn in Harderwijk komt te liggen. ,,Het zal hoe dan ook weer een emotioneel moment zijn voor de wandelaars en hun familieleden. De laatsten krijgen na vier maanden wandelen een andere partner of familielid terug.” Van Asselt weet dat het lastig is om de diabeten in beweging te krijgen. ,,Een kikker leer je eerder breien dan deze groep in beweging te krijgen. Maar wandel je een keer mee, dan ben je verkocht en verandert je leven. En ik weet waar ik over praat.”